Quan sortim de casa, entrem a la casa de tots… Quan sortim de casa tenim i sentim la necessitat de gaudir de la natura, d’aquest espai que anomenem natural, que ens ajuda a retrobar-nos, a respirar i a albirar llibertat sols i en companyia, però sobretot perquè volem gaudir de moments de vida en harmonia. Unes estones d’intensitat viscuda, que ens donen a entendre que formem part d’aquests espais i que la seva pervivència depèn de l’acció humana.
Aquests itineraris que teniu a les mans han estat preparats per sis entitats adherides a la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), amb la voluntat d’ajudar-vos a gaudir d’aquests retobaments amb la natura, d’aprendre i comprendre les relacions que s’estableixen en aquests itineraris vitals.
Reduïm la petjada ecològica? La petjada ecològica és la quantitat de territori i natura (cultius, pastures, boscos o ecosistemes aquàtics) necessària per proveir-nos d’aliments, energia i altres recursos que consumim diàriament, per tal de satisfer el nostre estil de vida. El planeta té una capacitat ecològica limitada, per tant, és molt important que contribuïm a reduir la quantitat de territori i natura que “gastem” diàriament.
Aquests recursos que utilitzem per viure també inclouen els que fem servir en els nostres desplaçaments quan viatgem o fem turisme. És per això que, si coneixem la petjada ecològica d’un viatge (el tros de territori i natura necessària per poder-lo realitzar), podrem descobrir l’impacte ecològic turístic que generem i prendre mesures per reduir l’empremta del nostre viatge.
Triem la destinació A l’hora de triar la destinació per a les vostres sortides és recomanable que escolliu indrets propers, per generar menys impacte ambiental que el que generaríeu si agaféssiu un avió o anéssiu amb cotxe lluny del nostre país. En aquesta guia us proposem itineraris per a la interpretació del territori en diferents indrets de Catalunya. Per arribar-hi us recomanem que escolliu, sempre que pugueu, els transports col·lectius: autobús, tren…, ja que són més sostenibles.
Preparem bé la visita Informar-se i documentar-se sobre la destinació és molt interessant. Parlant amb algú que ja hi hagi anat, obtindreu informació molt valuosa i recomanacions que potser no trobareu a cap guia de viatge. Així doncs, tingueu en compte les indicacions que us donarem en cada apartat de la guia. Teniu a la vostra disposició un espai web on podeu trobar la descripció acurada de l’itinerari, així com mapes i altres dades d’interès. Una vegada hagueu fet la sortida, us agrairem que ens feu arribar els vostres comentaris, que ens serviran per millorar la proposta i seran d’utilitat per a altres persones que hi vulguin anar.
Si el que voleu és allotjar-vos Una opció interessant pel que fa a aquesta qüestió és escollir un allotjament on pugueu compartir la forma de viure dels habitants de la zona per enriquir-vos mútuament, és a dir, estar en contacte directe amb la població local i contribuir de manera directa a l’economia local. Així doncs, si podeu, mireu d’evitar d’allotjar-vos en els grans establiments hotelers que podem trobar arreu del món.
Intenteu minimitzar la vostra “petjada ecològica”: no malgasteu aigua ni energia, reduïu els residus que genereu i escolliu un tipus d’allotjament que incorpori criteris ambientals a l’edifici i en la gestió de les seves instal·lacions.
A l’hora de fer la motxilla Quan hagueu de fer la motxilla, un cop triat l’indret i l’itinerari que voleu fer, cal que sigueu pràctics i que us emporteu només el que considereu indispensable,
segons la temporada en què hi aneu i els dies que tingueu previst restar a la zona. També
és aconsellable que porteu una petita farmaciola. Heu d’anar ben calçats i amb roba còmoda de colors discrets. Agafeu, també, una càmera fotogràfica, els prismàtics i un quadern per a l’observació d’animals i la realització d’alguna de les propostes que us suggerim.
Itineraris de natura i cultura És important que participeu dels actes culturals del lloc, que en conegueu els costums, la manera de viure… Si podeu, assistiu a actes, festes, espectacles, etc. És molt positiu per conèixer la realitat del lloc! I penseu que som a “casa seva”, per tant, intenteu comprendre i tenir molt de respecte davant la manera de fer i de viure dels habitants del lloc. L’esquellerinc de les vaques, el repicar de les campanes…
Tot i que aquests itineraris són autoguiats, mireu d’esbrinar si s’ofereixen visites guiades a càrrec de guies experts de la zona. És una opció que cal valorar, ja que, segurament, viureu l’experiència com a quelcom interessant.
Activitats turístiques en el medi Practiqueu turisme tranquil, gaudiu de la visita amb calma, sense presses ni estrès. És preferible veure poca cosa i veure-la bé, que no pas voltar molt i a corre-cuita.
Plantegeu-vos la possibilitat de fer alguna activitat relacionada amb la conservació, protecció i valorització del patrimoni natural i cultural.
Heu de ser respectuosos amb l’entorn: flora, fauna, paisatge…; en podeu gaudir sense “deixar rastre”. La natura, extreta del seu context, deixa de tenir sentit, per tant, oblideu l’afany de posseir o recol·lectar objectes o éssers vius (animals o vegetals).
Gastronomia i records Heu de comprar responsablement. “Comprar per comprar” no té gaire sentit; és millor que us ho penseu bé: per què i per a qui ho voleu? Valoreu l’opció de comprar algun producte alimentari de producció local, i si pot ser ecològic, molt millor. Comprant productes autòctons, elaborats per la gent de la zona, contribuïm a enriquir el teixit local.
El millor souvenir que algú es pot emportar d’un indret és la mateixa vivència personal de què ha gaudit.
Com aprofitar millor aquesta guia Per tal que aquesta publicació tingui una “petjada ecològica” inferior, una part important del seu contingut i la descripció dels itineraris els trobareu a internet. A l’espai web del projecte, a la pàgina inicial de la SCEA (www.scea.cat), hi trobareu la publicació completa, més els itineraris, descrits pas a pas i amb mapes cartogràfics detallats per tal de facilitar-vos la sortida.
També hi ha un espai per a informacions addicionals dels itineraris, que ens ajuda a comprendre millor la relació antròpica de les persones amb el medi. Podeu fer-hi aportacions i suggeriments i completar informacions per a altres visitants. Volem que sigui un espai viu i, en la mesura de les nostres possibilitats, hi anirem incorporant propostes complementàries.